CDI-PROJECTS

ENERGIE BESPAREN

Elektriciteit wordt duurder en duurder. Realistische voorspellingen zeggen dat door de energietransitie (kernenergie naar hernieuwbare energie) de prijzen minstens gaan verdubbelen tegen 2030 [Studie Energyville 2017].

Voor een gemiddeld gezin bedraagt de factuur al meer dan €1000 per jaar. Voor wie met een warmtepomp verwarmt is dat ongeveer het dubbel. Zonnepanelen leggen kan de factuur reduceren maar daar hangt een serieus prijskaartje aan (de terugbetaaltijd van de investering is ongeveer 10 jaar).

STAP1 : SLUIMERVERBRUIK REDUCEREN

De beste manier om de elektriciteitsfactuur te laten dalen is minder te verbruiken. Om te weten waar je moet aan werken moet eerst het verbruik in kaart gebracht worden. De eerste stap is het sluimerverbruik te doen dalen. Bij alle installaties die we al bekeken bedroeg dit minimaal 400W of 1051€/ jaar. Dit is echt weggegooid geld. Je hebt er niets aan. Enkel de energieleverancier en de overheid worden er beter van. Bij ons bedroeg het nulverbruik 581 Watt of 1581€ / jaar.

Onze grootste boosdoener was de vijverpomp (200W). Door ze te vervangen door een energiezuinig type van 48W (met dezelfde pompcapaciteit) hadden we al €394 per jaar minder verbruik. De nieuwe pomp kostte €515. Op 1.3 jaar was ze dus terugbetaald.

STAP2 : MEETCAMPAGNE

Om te bepalen hoeveel elk toestel per jaar kost aan elektriciteit gebruiken we een speciaal toestel: de Smappee. Die analyseert het stroomverbruik en ziet aan het verbruiksprofiel welke toestellen er allemaal aan staan. De installatie van het apparaatje is heel simpel. Al na één dag krijg je al data én voorspellingen van het jaarverbruik.

Je krijgt dan een DNA-rapport waarin je kan zien wanneer een toestel gebruikt wordt en vooral hoeveel het kost op jaarbasis. Dit voorbeeld is van onze koelkast.

STAP3 : TOESTELLEN VERVANGEN

Eens je weet hoeveel elk apparaat verbruikt kan je berekenen of een vervanging door een ander toestel economisch verantwoord is. De meest voorkomende vervanging is die van verlichting. Een LED-lamp verbruikt meer dan 5x minder dan een gloeilamp. Let wel op met gedimde lichtpunten. Veel dimmers zijn immers niet geschikt voor LED-lampen.

STAP4 : SLIMME STURINGEN

Wanneer het sluimerverbruik geminimaliseerd is en alle toestellen zo energie-efficiënt mogelijk zijn is de volgende stap de toestellen enkel te gebruiken als het nodig is. Enkele voorbeelden:

  • Verlichting met bewegingsmelders
  • Constante lichtregeling (lichten dimmen als er natuurlijke lichtinval is)
  • Verlichting gekoppeld met inbraakalarm (alle lichten uit bij wapenen)
  • Verwarming gekoppeld met aanwezigheidsmelders (standby temperatuur bij afwezig)
  • Ventilatie gekoppeld aan alarm (nachtmodus bij gewapend alarm)
  • Slimme zonnewering (zonnewarmte maximaal gebruiken in tussenseizoen, airco gebruik minimaliseren in de zomer)

STAP5 : MONITORING

De laatste stap is al je inspanningen borgen met een slim monitoring systeem. Het sluimerverbruik en het verbruik van alle toestellen wordt automatisch op de voet gevolgd. Bij een afwijking wordt je onmiddellijk verwittigd en krijg je alle mogelijke grafiekjes om het probleem te analyseren.