Central Energy Management Systems (CEMS)

SLIMME TOEPASSINGEN MET DE DIGITALE METER

Prosumenten met een digitale meter kunnen het alternatief facturering-systeem vragen voor de netvergoeding i.p.v. de forfetaire prosumentenvergoeding. Je betaalt dan geen forfetaire injectievergoeding maar een net-vergoeding voor de geïmporteerde elektriciteit. Door er voor te zorgen dat je geproduceerde energie onmiddellijk verbruikt wordt kan je geld besparen.

Het percentage geproduceerde energie die je onmiddellijk verbruikt noemt het de ‘self-consumption’ (SC) of ‘eigen-verbruik’. Als je alles onmiddellijk verbruikt is die 100%. Als je alles injecteert en later verbruikt is die 0%. Dit heeft een impact op de meterstanden van je digitale teller die zowel de geïnjecteerde als de afgenomen elektriciteit registreert.

Een voorbeeld: Stel dat het verbruik 10000 kWh is en de productie 3000 kWh. Bij een SC van 0% staat de afnameteller op 10000 kWh en de injectieteller op 3000 kWh. bij een SC van 100% staat de afnameteller slechts op 7000 kWh en de injectieteller op 0 kWh. Voor die 3000 kWh geproduceerde elektriciteit betaal je dan geen net-vergoeding.

Hoeveel je kan besparen door het alternatieve facturering-systeem kan je simuleren met de VREG-simulator: https://simulatordigitalemeter.vreg.be/

We leggen dit haarfijn uit in volgende video-clip:

CENTRAL ENERGY MANAGEMENT SYSTEM (CEMS)

Het eigenverbruik verhogen kan m.b.v. een CEMS. Dat zorgt er voor dat er meer verbruikt wordt op een moment van overproductie. Enkele voorbeelden: Opladen van een elektrische of hybride auto, Opwarmen van een boiler voor sanitair warm-water, Opladen van een thuis-batterij, Opladen van een huis met vloerverwarming, Opwarmen van een zwembad,  …
In een CEMS zitten verschillende regeltjes die de volgorde van deze acties bepalen.

Bij CDI-projects hebben we een CEMS ontwikkeld die op een SMAPPEE energiemonitor draait. Je ziet er dan niet alleen het verbruik per toestel maar ook tal van interessante parameters zoals het eigenverbruik en zelfvoorziening. Je kan dan meteen zien of je CEMS goed werkt!

HET RESULTAAT

In de grafiek is te zien dat bij de start van de overproductie de 8.8kWh batterij van hybride wagen oplaadt. Als die vol is wordt de SWW-boiler van 50°C naar 70°C verwarmd. Op een zonnige zomerdag is er echter onvoldoende buffercapaciteit aanwezig om de overige overproductie op te slaan. Een volledig elektrische wagen met een grotere batterij of een thuisbatterij kunnen dit oplossen.